Waarom je een bamboe tandenborstel moet aanschaffen

15-05-2019
Swoods
Door Swoods
Waarom je een bamboe tandenborstel moet aanschaffen

Maak kennis met de de nieuwste trend op het gebied van poetsen: de bamboe tandenborstel. Deze sterke tandenborstel is vooral een milieuvriendelijk alternatief voor de plastic tandenborstel die nog steeds heel veel gebruikt wordt. Wist jij dat er jaarlijks wereldwijd maar liefst 5 miljard tandenborstels worden gebruikt? Deze plastic tandenborstels worden niet gerecycled en belanden daarom in onze oceanen, rivieren en tal van andere plekken. Een van de manieren waarop we dit kunnen verminderen is door te kiezen voor een bamboe tandenborstel. Meer over het ontstaan, de voordelen en het gebruik van deze milieuvriendelijke tandenborstel vind je hier!

Tijd voor een schoner alternatief

Heb jij er wel eens over nagedacht hoeveel tandenborstels je in een leven verslijt? Wanneer je ervan uitgaat dat je iedere drie maanden een nieuwe tandenborstel koopt, gebruik je in een heel leven wel 300 tandenborstels. Onze traditionele tandenborstels zijn gemaakt van plastic en worden nog niet goed gerecycled. Plastic kan niet worden afgebroken en dit betekent veel vervuiling: een probleem dat vandaag de dag steeds groter wordt. Er komen regelmatig beelden voorbij van vervuilde rivieren, zeeën en oceanen. Hier zitten ook onze tandenborstels bij. Gelukkig kun je nu ook kiezen voor een beter en schoner alternatief: de bamboe tandenborstel.

Meer over de bamboe tandenborstel

Wat is een bamboe tandenborstel precies? Simpel gezegd is dit een tandenborstel die gemaakt is van bamboe. Deze tandenborstel is dus niet gemaakt van plastic, een materiaal dat vandaag de dag nog steeds veel gebruikt wordt voor het maken van tandenborstels. Met een bamboe tandenborstel kies je voor een milieuvriendelijk alternatief, omdat bamboe een natuurlijk product is en dus ook door de natuur kan worden afgebroken. Wanneer je dus een bamboe tandenborstel weg gooit en deze onverhoopt in het water terecht komt breekt de natuur hem zelf af. Op deze manier is er dus geen sprake van vervuiling. Het gebruik van een bamboe tandenborstel is een mooi begin naar een betere toekomst!

Bamboe: hout of gras?

Veel mensen zullen bij bamboe denken aan een houtsoort. En het is niet bepaald milieuvriendelijk om bomen te kappen. Toch is niets minder waar, want bamboe is geen boom, maar een gras. De bamboe is de grootste grassoort en kan daarnaast uitgroeien tot een compleet bos. Daarnaast groeit bamboe enorm snel, van maar liefst 5 tot 20 centimeter per dag! De gebieden waar het bamboe groeit, leven dieren die niet of nauwelijks van de bamboe eten. Dit betekent dat het niet schadelijk is voor de natuur op deze plek. Daarnaast is er altijd veel bamboe beschikbaar, omdat het zo snel groeit.

Waarom een bamboe tandenborstel aanschaffen?

Een bamboe tandenborstel is dus een milieuvriendelijk product dat bijna volledig biologisch afbreekbaar is. Dit is een groot voordeel voor de natuur en de toekomst. Het is dus enorm belangrijk om over te stappen op een tandenborstel van bamboe, omdat je op deze manier een belangrijk steentje bijdraagt aan het milieu. Maar wat zijn nu de voornaamste redenen om een bamboe tandenborstel aan te schaffen? Hier vind je de belangrijkste voordelen van deze schone tandenborstel:

  1. Weinig onderhoud
  2. Diervriendelijke oogst
  3. Antibacteriële eigenschappen
  4. Milieuvriendelijke borstel

1: Bamboe groeien kost weinig onderhoud

Een van de belangrijkste voordelen van bamboe is dat het enorm snel groeit. Dit betekent dat er geen chemische middelen of kunstmest nodig is om de groei te bevorderen. Zoals aangegeven kan bamboe tot wel 20 centimeter per dag groeien. Daarnaast onderhoud deze grassoort zichzelf door stikstof uit de grond te halen. Hierdoor zijn ook geen onderhoudsmiddelen van buitenaf nodig. Daarnaast laat bamboe ook geen schadelijke chemicaliën achter wanneer het wordt geoogst. Het is dus een groot voordeel om te kiezen voor bamboe als materiaal voor het ontwerpen van tandenborstels.

2: Bamboe is diervriendelijk

Het bamboe dat wordt gebruikt voor de productie van de tandenborstels is moso-bamboe. Dit is een bamboesoort die niet wordt gebruikt als voeding voor dieren die in dit gebied leven, zoals panda’s en orang-oetans. Dit betekent een groot voordeel voor het gebruik van deze grassoort voor de productie van tandenborstels. Er worden geen dierlijke omgevingen en voedselbronnen van dieren aangetast door het oogsten van de bamboe. Het oogsten van bamboe is dus geheel diervriendelijk; ook dit is een belangrijke reden om te kiezen voor een bamboe tandenborstel.

3: Bamboe is antibacterieel

Een ander voordeel van bamboe is dat het van nature antibacteriële stoffen in haar vezels heeft. Dit betekent dat het materiaal zeer geschikt is voor persoonlijk gebruik. Producten zoals tandenborstels zijn dan ook veilig om te gebruiken, voor alle leeftijden. Bij veel plastic producten is er onzekerheid of ze al dan niet giftig zijn. Steeds meer mensen gaan beseffen dat plastic niet gezond is en dat er veel stoffen in zitten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Een groot deel van de producten die wij gebruiken zijn plastic en dus is het belangrijk om hier goed op te letten. Met een tandenborstel van bamboe kun je zeker zijn van een schoon en veilig product.

4: Bamboe is milieuvriendelijk

Tot slot heeft bamboe nog een belangrijk ander voordeel dat inmiddels wereldwijd steeds meer erkend wordt: het is milieuvriendelijk. Je kunt dus met een gerust hart een bamboe tandenborstel aanschaffen en de plastic borstels laten staan. Bamboe groeit snel en is daardoor volop beschikbaar voor de productie van tandenborstels. Daarnaast is het een stuk gezonder dan plastic. Je kunt eenvoudig online een tandenborstel van bamboe aanschaffen en beginnen om de wereld een stukje beter te maken!

Een bamboe tandenborstel is biologisch afbreekbaar

Hoewel er vandaag de dag veel plastic producten op de markt komen die biologisch afbreekbaar zijn, blijkt dit toch een stuk langer te duren dan verwacht. Zo bleek uit onderzoek dat een plastic tas na drie jaar in het water te hebben gelegen nog steeds volledig intact was. Als het gaat om tandenborstels is er nog een lange weg te gaan. Hiervan is nog niet bekend hoe dit zo goed mogelijk gerecycled kan worden. Hierom is het een bewuste keuze om voor bamboe te gaan. Zoals aangegeven breekt bamboe zichzelf af en blijft het dus niet, in tegenstelling tot plastic, jarenlang ronddrijven in rivieren, zeeën en oceanen. Het handvat van de bamboe tandenborstel is dan ook 100% afbreekbaar.

Bamboe vs. plastic

Wanneer je kiest voor een bamboe tandenborstel in plaats van een gewone tandenborstel kun je voor 96% besparen op het gebruik van plastic voor tandenborstels. Waarom is dit nog geen 100%? Hier is een duidelijk antwoord voor. De borstelharen van de bamboe tandenborstel zijn gemaakt van nylon. Het gaat wel om BPA-vrije nylon, maar hierdoor is een tandenborstel van bamboe niet volledig plasticvrij. Toch wordt er hard gewerkt om een deze 100% te halen door alternatieven te bedenken voor de borstelharen.

Toch is bamboe nog steeds de beste oplossing wanneer je op zoek bent naar een goed alternatief voor de traditionele plastic tandenborstel. Waarom? Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld (sommigen groeien wel een meter per dag). Er wordt slechts 1% gebruikt van wat er wereldwijd aan bamboe groeit. De keuze voor bamboe is dus ook gebaseerd op de ruime beschikbaarheid.

Dit zijn de grootste nadelen van plastic

Plastic vervuiling in de oceaan

Waarom is het belangrijk om over te stappen op een alternatief voor de plastic tandenborstel? Bij de productie van plastic komt veel vervuiling kijken. Plastic is dan ook een belangrijke bijdrage aan de opwarming van de aarde. Maar liefst 5% van de jaarlijkse productie van olie wereldwijd gaat naar het produceren van plastic. Ook is er veel sprake van co2 uitstoot bij de productie van plastic. Daarnaast stoot plastic afval allerlei broeikasgassen uit. Deze broeikasgassen, methaan en ethyleen, komen vrij doordat de zon op het plastic schijnt. Ook jouw oude plastic tandenborstels dragen op deze manier bij aan de milieuvervuiling. Plasticvervuiling is dus een probleem dat steeds groter wordt.

Een einde maken aan de wereld als plastic vuilnisbelt? Met een Swoods bamboe tandenborstel kun je op een makkelijke manier bijdragen aan het verbeteren van de wereld. Je kunt eenvoudig afstappen van een traditionele plastic tandenborstel en kiezen voor een biologisch afbreekbare variant. De tandenborstels zijn voor iedereen toegankelijk, waardoor er veel ruimte is voor een positieve impact.

Hoe worden de borstelharen gemaakt?

De borstelharen van een bamboe tandenborstel zijn gemaakt van nylon. Dit is dan ook de reden dat deze tandenborstel die 100% biologisch afbreekbaar is. Wel gaat het om BPA-vrije nylon, wat betekent dat er geen schadelijke stoffen voor je gezondheid in de nylon zitten. Verder zijn de borstelharen van Swoods tandenborstels geïmpregneerd met houtskool. Houtskool is een product dat ervoor zorgt dat je tanden witter worden op een natuurlijke wijze. Door de schurende werking van houtskool worden je tanden sneller witter. Ondanks de nylon borstelharen is er een manier om je borstel toch bij het GFT-afval weg te gooien: hoe je de haren zo goed mogelijk kunt recyclen lees je hier.

De bamboe tandenborstel gebruiken

Zijn er verschillen in hoe je de tandenborstel van bamboe moet gebruiken? Er zijn geen verschillen met het gebruik van de traditionele tandenborstel. Er wordt nog steeds aangeraden om minimaal twee keer per dag goed te poetsen. Daarnaast is het belangrijk om na gebruik de haren van de borstel goed af te spoelen. Op deze manier voorkom je dat tandpasta zich ophoopt in de haren en dat het gebruik minder prettig is. Daarnaast kun je de tandenborstel maximaal benutten wanneer je deze na gebruik goed afspoelt.

De producten van Swoods

Er zijn tal van producten die je bij Swoods kunt aanschaffen. Zo kun je kiezen voor het starterset met een tandenborstel van bamboe en een houder: hiermee kun je de tandenborstel overal mee naartoe nemen. Daarnaast heb je de keuze uit diverse familiepakketten met 2 of meer tandenborstels voor het hele gezin. Wil je altijd verzekerd zijn van een goede bamboe tandenborstel? Kies dan voor de Swoods Service: hiermee krijg je iedere 2, 4 of 6 maanden een tandenborstel van bamboe, zonder dat je verzendkosten betaalt! Zo gebruik je een tandenborstel niet te lang en heb je altijd een goede tandenborstel tot je beschikking. Ontdek meer over de producten van Swoods.

Hoe vaak vervang je de tandenborstel?

Met een traditionele plastic tandenborstel doe je gemiddeld drie maanden. Na deze periode is het hygiënisch om de tandenborstel te vervangen. Dit zorgt met name voor het veelvuldige gebruik van plastic tandenborstels. Ook als je ziek bent geweest doe je er goed aan om de tandenborstel te vervangen. Ook met bamboe tandenborstels is het slim om eens in de twee of drie maanden een nieuwe tandenborstel aan te schaffen. Op deze manier kies je voor hygiëne en zorg je ervoor dat je optimaal kunt blijven poetsen. Er zijn dus voor het vervangen weinig verschillen met de plastic tandenborstel. Het grote voordeel is dat de bamboe tandenborstel voor 96% biologisch afbreekbaar is.

Een milieubewuste en slimme keuze

Een tandenborstel van bamboe ziet er niet alleen mooi uit, maar je bent ook nog eens milieubewust bezig. Hoewel er nog een lange weg te gaan is om de wereld plasticvrij te maken of om de plastic afbreekbaar te maken, kun je met de bamboe tandenborstel al een belangrijke stap zetten. Deze tandenborstel wordt gemaakt van bamboe zonder dat de leefomgeving van dieren wordt aangetast. Omdat slechts 1% van de bamboe op de hele wereld wordt gebruikt voor de productie van tandenborstels is het een milieuvriendelijk alternatief op plastic. Daarnaast is deze tandenborstel voor 96% biologisch afbreekbaar.

Gebruik van plastic verminderen? Kies voor bamboe tandenborstel

De overstap van plastic tandenborstels naar de bamboe variant is een belangrijke: samen kunnen we het gebruik van plastic verminderen en een betere toekomst creëren. Plastic is duurzaam en het duurt honderden jaren voordat het volledig is afgebroken. Gelukkig wordt er vandaag de dag veel plastic uit de oceanen gehaald om zo de uitstoot van broeikasgassen te voorkomen. Ook de dood van dieren als gevolg van plastic komt nog veel voor. Met een bamboe tandenborstel van Swoods kun je een steentje bijdragen aan het milieu en zetten we een stap in de goede richting. Ontdek ons aanbod en schaf een bamboe tandenborstel aan!

Lees ook

De borstelharen op de juiste manier verwijderen

07-07-2019

De borstelharen op de juiste manier verwijderen

Hoe gooi je dan de bamboe tandenborstel op een milieuvriendelijke manier bij het vuil?

Nieuwsbrief ontvangen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en ontvang acties rechtstreeks in je inbox.

Je ervaring op deze site wordt verbeterd door het gebruik van cookies.